Müzisyenler için online konser canlı yayın rehberi

Müzisyenler İçin Online Konser Rehberi

Blogumuzda daha önce paylaştığımız bir yazıda müzisyenlerin online konserler için kullanabilecekleri araçlardan bahsetmiştik.

Bu süre içinde online konserlere göz attık, eksikleri ve doğru uygulamaları değerlendirdik. Bu doğrultuda yeni bir rehber hazırlamak istedik.

Önceki yazımızda eklediğimiz araçların tümü, ideal bir online (ya da sanal) konser için kullanabileceğiniz çözümler ancak bu yazıda bağımsız müzisyenlere yönelik, bütçe gerektirmeden (veya küçük bütçelerle) gerçekleştirilebilecek ideal çözümleri sunmayı amaçladık.

Kitlesi sınırlı olan bağımsız müzisyenler için, bağış toplama ya da hayranlarını bilmedikleri bir platforma yönlendirmek pratikte pek de mümkün olmayan seçenekler. Bu nedenle -her ne kadar daha gelişmiş imkanlar sunsalar da- bu olanaklara sahip servislere bu yazıda yer vermemeyi tercih ettik.

Online konser rehberimizde, sizlerin ve hayranlarınızın her gün kullandığı platformlar üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz sanal konserler için ideal bir pratik sunuyoruz.

Müzisyenler için online konser canlı yayın rehberi

1- Konseri nerede yayınlamalısınız?

YouTube, Türkiye özelinde canlı yayınlar için ideal platform. Bilgisayarınız üzerinden kolaylıkla canlı yayın yapabilir, sohbet paneli üzerinden hayranlarınızın mesajlarınızı okuyabilirsiniz.

Bilgisayar üzerinden yapılan yayınlarınızda iyi bir web kamerası ve harici mikrofon ve ses kartı (ya da mikser) kullanmanızı öneriyoruz.

Telefonunuzdan canlı yayın yapmak için kanalınızda minimum 1000 abone olması gerektiğini unutmayın.

YouTube yayınlarınız daha sonra izlenmek üzere kanalınıza otomatik olarak kaydedilecektir.

Neden Instagram değil?

Instagram mobil odaklı bir sosyal platform olduğu için yalnızca telefon üzerinden yayın yapmanıza izin veriyor. Yakın zamanda canlı yayınların masaüstü bilgisayarlardan izlenebilmesini sağlayan özelliği olumlu olsa da Instagram canlı yayınlarınızı kaydetmek için ayrı bir yazılıma ihtiyaç duyuyorsunuz.

ENDEAVOUR’un Önerisi

Bizim önerimiz, konser yayınını YouTube üzerinden yaparken aynı anda bir telefon üzerinden Instagram canlı yayını açmanız. Bu senaryo için ana kadrajınız YouTube’a göre belirlenmiş olmalı. Instagram canlı yayınını ise alternatif bir açıdan yayınlayabilirsiniz. Böylelikle hayranlarınıza “kamera arkası” hissi yaşatmanızı tavsiye ediyoruz.

Pek çoğumuzun web kamerasına yatırım yapmadığını düşünürsek; 1 telefon YouTube’a ve 1 telefon Instagram’a olacak şekilde bir planlama kolay ve ideal bir çözüm olabilir.

1000 aboneniz yoksa Facebook (konser) + Instagram (kamera arkası) senaryosunu uygulayabilirsiniz.

Online konser nasıl yapılır

2- Ekipman

Bu yazımızda profesyonel çözümlerden çok bağımsız müzisyenler için ideal çözümlerden bahsedeceğimizi belirtmiştik. Bu nedenle ekipman konusunda derinleşmeyeceğiz ancak konu müzik olduğunda ses her zaman önem taşıyor.

Eğer iyi bir web kameranız (ya da web kamerası olarak kullanabilmenize imkan tanıyan bir dijital kameranız) yoksa, iPhone’lar ses ve görüntü konusunda diğer telefonlara nazaran daha iyiler. Üst seviye Android telefonlar ya da GoPro gibi araçları da kullanabilirsiniz.

Eğer elinizde iyi mikrofonlar varsa cep telefonundan yapacağınız yayınlar için ROLAND GO:MIXER gibi, mobil cihazlara özel üretilmiş bir ses kartı edinerek konser kalitenizi üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

Eğer telefonunuz uyumluysa USB mikrofonunuzu bir OTG ya da Type-C dönüştürücülü kablo ile telefonunuza bağlayabilirsiniz.

Biraz bütçe ayırarak Olympus ME51S ya da TASCAM iM2 gibi mikrofonlar da kullanabilirsiniz.

Mutlaka ama mutlaka telefonlarınızı bir tripod ile sabitleyin. Çok uygun fiyatlara cep telefonları için tripodlar bulmanız mümkün.

Streamlabs

3- Yazılım

Canlı yayın konserinize logo vb. özellikler eklemek isterseniz StreamLabs (iOS, Android) ya da Wirecast GO uygulamalarını kullanabilirsiniz. İki uygulama da YouTube’a direkt yayın yapabiliyor. StreamLabs’i bilgisayar üzerinden yapacağınız yayınlar için de kullanabilirsiniz. Bilgisayar yayınlarında StreamYard’ı da tercih edebilirsiniz.

4- Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternet Bağlantısı

İyi bir internet bağlantısı ile yayın yapın. Eğer bir wi-fi ağı üzerinden yayın yapacaksanız, yayın yaptığınız cihaz dışındaki bütün telefon ve bilgisayarların bağlantısını kesin. İki telefon yayınında ana cihaz -> wi-fi + kamera arkası -> 4G senaryosunu uygulayabilirsiniz.

Etkileşim

Hayranlarınızla konuşun. Konsere başlamadan sohbet edin, parça aralarında tepki verin.

Tanıtım

Konserinizi önceden duyurun. Gerekiyorsa sosyal medya reklamları ile destekleyin. Hayranlarınızın konser tarihinizi ve saatinizi Google Takvim gibi uygulamalara eklemesini sağlayan arayüzleri kullanın.

Konser günü içinde sosyal medya hesaplarınızda hatırlatma gönderileri paylaşın.

Test

Bir online konser gerçekleştirmeden önce en az 30 dakika süren bir test yayını gerçekleştirin.

Ortam

Gürültüyü engelleyin. Canlı yayın yapacağınız ortamdaki kullanılmayan elektronik aletleri fişten çıkarın. Perde ve halıları kullanarak ortamınızın akustiğini iyileştirin.

Destek almak için bize e-posta yoluyla ya da bu yazının altına yorum yaparak ulaşabilirsiniz.

Default image
ENDEAVOUR RECORDS
Bağımsız müzisyenler için dijital müzik dağıtımı ve tanıtım hizmetleri sunuyoruz. Be ENDEAVOUR!

E-posta Bülteni

Bültenimize kayıt olun, sektörden haberler ve ENDEAVOUR'dan ipuçları e-posta kutunuza gelsin.

Yorumunuzu yazın

Dijital müzik dağıtımı ve tanıtım hizmetlerimiz için yeni sanatçı kabul etmemekteyiz.Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Dijital müzik dağıtımı ve tanıtım hizmetlerimiz için yeni sanatçı kabul etmemekteyiz.Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Dijital müzik dağıtımı ve tanıtım hizmetlerimiz için yeni sanatçı kabul etmemekteyiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Dijital müzik dağıtımı ve tanıtım hizmetlerimiz için yeni sanatçı kabul etmemekteyiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.